Vakantie in Zadar

Stad met een roerig verleden

De havenstad Zadar heeft, vanwege zijn strategische ligging aan de Adriatische Zee, een bewogen geschiedenis achter de rug, die al begon in de Oudheid. Sinds die tijd is de stad in Griekse, Romeinse, Byzantijnse, Italiaanse en Oostenrijkse handen geweest. Al deze invloeden zie je duidelijk terug in de gebouwen van de stad.Weer en klimaat

Zadar heeft een mediterraan klimaat. In de winter is het er gemiddeld zo'n 7°C, in de zomer rond de 25°C. De watertemperatuur varieert van 10°C in februari tot 24°C in augustus.


Vliegveld

Het vliegveld van Zadar, Zadar International Airport, ligt op iets meer dan 10km van het centrum van de stad.


Openbaar vervoer

Zadar heeft een treinstation dat de stad verbindt met Knin, vanwaar je verder kunt reizen naar bijvoorbeeld Zagreb of Split. In en rond de stad rijden bussen. Ook zijn er bootverbindingen met de omliggende eilanden en het Italiaanse Ancona.


Bezienswaardigheden

De preromaanse Kerk van St. Donato dateert uit de 9e eeuw na Chr. en is het gezicht van de stad. In de Kerk van St. Simeon vind je de Kist van St. Simeon, één van de belangrijkste stukken Middeleeuwse edelsmeedkunst. Langs de kust bevindt zich een zee-orgel, dat door de golfbewegingen tonen produceert. Bijzonder is ook het kunstwerk Greetings to the Sun, een kunstwerk op zonne-energie, dat overdag opgeladen wordt en dat 's avonds een bijzondere lichtshow geeft.

Tips Op vakantie in Zadar