Vakantie in Split

Hoofdstad van Dalmatië

Rond 300 na Chr. gaf de Romeinse keizer Diocletianus opdracht tot het bouwen van een paleis aan de Adriatische kust, en legde hiermee de basis voor de stad Split. De ruïnes van het paleis vormen nog steeds het stadshart van de stad. Het paleis staat inmiddels, samen met een flink deel van de historische binnenstad, op de werelderfgoedlijst van de Unesco.Weer en klimaat

Split heeft een mediterraan klimaat. In de winter is het er gemiddeld zo'n 10°C, in de zomer rond de 25°C.


Vliegveld

Het vliegveld van Split, Split Airport, is de tweede luchthaven van Kroatië. Het ligt vlakbij het plaatje Kastela, op ongeveer 25km van het centrum van Split.


Openbaar vervoer

Split is het meest zuidelijke station van het Kroatische spoorwegnetwerk en bestaat uit slechts één spoor. In de stad kun je gebruik maken van verschillende buslijnen. Vanuit de haven zijn er bootverbindingen naar verschillende eilanden en een aantal kustplaatsen in Kroatië en Italië.


Bezienswaardigheden

In het historische centrum van Split staan tal van interessante gebouwen, waaronder het in 300 na Chr. gestichte Paleis van Diocletianus en de Kathedraal van Sint-Domnius. Het eeuwenoude centrum van de stad stad sinds 1979 op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Vanaf de heuvel Marjan heb je een prachtig uitzicht over de stad, de zee en de eilanden.

Tips Op vakantie in Split